Wat houdt psychotherapie in
Bij psychologie- en psychotherapiepraktijk Akompani te Zutphen kunt u onder meer terecht voor psychotherapie. Uw behandelaar is Fred Leffers, een ervaren psychotherapeut en gezondheidszorgpsycholoog die het belangrijk vindt dat u zich veilig, gerespecteerd en gehoord voelt. Samen met u geeft hij vorm aan een behandeling die zo goed mogelijk bij u aansluit.
Hieronder treft u informatie aan over wat psychotherapie inhoudt. U kunt de tekst onder de kopjes weergeven of verbergen door op het kopje te klikken.
Wat is psychotherapie
Psychotherapie is een effectieve behandelmethode die wordt toegepast bij psychische klachten of problemen die u niet zelf of met hulp van uw omgeving kunt oplossen. Het doel is de klachten te verminderen of beter hanteerbaar te maken zodat u er minder last van heeft.
De therapie bestaat uit gesprekken met een deskundige hulpverlener: de psychotherapeut. In de gesprekken bespreekt u met de psychotherapeut uw klachten en problemen. De psychotherapeut lost geen problemen voor u op, maar helpt u nare dingen anders te zien, pijnlijke gevoelens te verwerken of moeilijke situaties anders aan te pakken. Een sessie psychotherapie duurt bij Akompani een uur. De sessies vinden eens per week of eens per twee weken plaats. Hoeveel sessies er nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de complexiteit van de problematiek. Bij enkelvoudige problematiek gaat het meestal om 5 tot 10 sessies, bij meer complexe problematiek zal de behandeling langer duren.
“Leren is niet een voorbereiding op het leven, maar het leven zelf.” — John Dewey
Veel mensen hebben baat bij psychotherapie. Voor het welslagen van de therapie is uw inzet als cliënt even belangrijk als de inzet en deskundigheid van de psychotherapeut. Psychotherapie is een proces dat gepaard gaat met hobbels, met ups en downs. Het is vaak hard werken. Het kan zelfs zijn dat u zich (tijdelijk) slechter voelt of het idee heeft vast te lopen. Dat is soms onvermijdelijk, omdat nare of moeilijke dingen het onderwerp zijn van de therapie.
Het beroep van psychotherapeut is wettelijk geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Deze wet heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken.
Voor wie
De problemen van de mensen die in psychotherapie gaan zijn heel verschillend. Voorbeelden zijn: angsten, depressie, relatieproblemen, identiteitsproblemen, gestagneerde rouw, overspannenheid/burn-out en verslavingsproblemen. Vaak liggen negatieve of zelfs traumatische ervaringen aan de problemen ten grondslag. Daarnaast is vaak sprake van een persoonlijkheidsstoornis of trekken daarvan.
Werkwijze
Samen met u geef ik vorm aan een aanpak die zo goed mogelijk aansluit bij u en de aard van uw probleem. Daarbij vind ik het belangrijk dat u zich veilig, gerespecteerd en gehoord voelt.
Een behandeling begint met één of meer intakegesprek(ken). Hierin kunt u met mij kennismaken en kijken of u zich prettig voelt in de praktijk. Daarnaast maak ik een inschatting van uw problematiek en ga ik na of er sprake is van een psychische stoornis die voor vergoeding vanuit de zorgverzekering in aanmerking komt.
Na de intake stellen we het behandelplan op. Hierin staat kort omschreven wat uw problemen zijn, wat u wilt veranderen en wat voor soort behandeling u krijgt.
Meestal bestaat de behandeling uit een combinatie van elementen uit de verschillende hoofdvormen van psychotherapie, met de cliëntgerichte psychotherapie als basis.
Aanvullend hierop is ook de levensloopbenadering voor mij een belangrijke inspiratiebron. Dat betekent dat ik de uitdagingen in het hier-en-nu (waarop het focus ligt in de gesprekken) steeds in de context zal plaatsen van hoe u zich tot nu toe heeft ontwikkeld en in welke richting u zich verder wilt (en kunt) ontwikkelen. De inzet is dat u zich, vanuit de situatie zoals die er nu is, verder ontwikkelt op een manier en in een richting die bij u passen.
Als u dat wilt krijgt u gedurende de behandeling op verschillende momenten een vragenlijst voorgelegd om de ontwikkeling van uw klachten te meten. Dit heet ROM (Routine Outcome Monitoring).
Resultaten van psychotherapie
Psychotherapie leidt veelal tot een vermindering van de klachten. Ook zijn de nog resterende klachten vaak beter hanteerbaar waardoor u er minder last van heeft. Andere veel voorkomende resultaten zijn:
- Meer zelfvertrouwen
- Zicht op eigen kwaliteiten en valkuilen en hoe die te benutten dan wel te omzeilen
- Helder hebben wat voor u belangrijk is en daar voor opkomen
- Beter kunnen omgaan met tegenslagen